Målet när man slår en chip är att komma tillräckligt nära hålet för att ha möjligheten att komma från den greenen med en en-putt, i bästa fall en noll-putt. För att du ska åstadkomma detta så många gånger som möjligt under en runda är det därför viktigt att du vet hur de olika klubbornas bollflykt beter sig, i luften men framförallt efter första studsen.

 

Det går självklart att läsa sig till hur en specifik klubbas bollbana och utrullning går till, men det absolut bästa är att själv testa det i praktiken. Stå därför och slå några chippar med dina klubbor i bagen, allt från sandwich upp till hybriden. Många har en favoritklubba att chippa med, men vet man hur de olika klubborna uppför sig kan man tjäna på att ibland experimentera för att nå bästa möjliga resultat.

När du har sett hur de olika klubborna uppför sig är det enklare för dig att beräkna din landningspunkt. Kan man hitta den optimala landningspunkten för sina klubbor ger man sig själv en större missmarginal än om man försöker sikta på hålet. Nedan följer en övning som får dig att tänka mer i banorna landningspunkter.

 

Landningspunkts-övning

chipövning

Sätt upp en pegg några meter in på greenen där du beräknar att du behöver landa bollen för att den ska rulla ut till hålet. Denna punkt varierar beroende på vilken klubba du ska chippa med.

Slå chippar som försöker landa så nära landingszonen/peggen som möjligt för att få in tänket med landningszon istället för tänket ”attackera pinnen”. Märker du att den landningszon du valt är fel är det viktigt att du flyttar peggen så att den motsvarar en bättre landningspunkt.

När du slagit tio chippar som stannar inom 1.5 meter runt hålet går du till nästa punkt och hittar din nya landningszon. Tänk på att träna effektivt och gör din rutin inför varje chipp. Alltså, läs greenen, slå dina provsvingar och slå bollen. På detta sätt kan vi hitta en sinnesstämning som är lik den vi har ute på banan där varje slag räknas.

Kommentera