Med rätt vård kan du förlänga dina skors livslängd avsevärt och hålla dem som nya väldigt länge. För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina skor och de ska hålla så länge som möjligt följer här några generella vårdtips

Använd dina nya skor varsamt i början. Gå med dem ett par timmar så de hinner börja forma sig efter dina fötter och låt dem sedan vila.

Undvik att bära dina skor två dagar i rad. En dag på, två dagar av är en bra grundregel. Då en människa svettas flera centiliter per dag och fot behöver skorna tid på sig att torka ur ordentligt. Använd skoblock. Dessa hjälper till att hålla skons form och absorberar fukten. Helst ska de vara av cederträ. Undvik block i plast, då de istället stänger in fukten och gör mer skada än nytta.

Använd dig av ett skohorn när du tar på dig skon. Om du försöker trycka ner foten eller mota ner den med fingrarna är det lätt hänt att skons bakkappa förstörs.

Se till att lossa skosnörena ordentligt när du tar av och på skon. På detta sätt minskar du slitaget på skorna och förlänger dess livslängd.

Om dina skor skulle råka bli riktigt blöta, undvik att torka dem i direkt värme då skinnet lätt kan spricka. Stoppa istället papper i dem för att suga ut den värsta fukten och låt dem torka i rumstemperatur. Använd sedan skoblock så att de behåller sin form.

Slutligen rengör, smörj in och impregnera dina skor regelbundet, så kommer de att hålla betydligt längre och få en vacker patina. Tänk på att ett par nya skor bara har en grundimpregnering och därför bör impregneras innan den första användningen. Glöm inte bort att vårda din lädersula, om du har en sådan.

För ett enkelt och billigt sätt att göra rent skon efter varje runda; införskaffa våtservetter och torka av skorna med. Tar bort smuts och fläckar förvånansvärt bra!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.